Dr. Zeller Zsófia vendégposztja a szoptatásról betegség idején.
Zsófia orvos, Korszerű Szoptatási Ismeretek kurzust végzett, Lactateam tag.

Jobbulást minden beteg anyukának és a babáiknak!

Mostanában megszaporodtak a betegséggekkel kapcsolatos kérdések(nyilvános, szoptatást segítő fórumon, ahol szakemberek válaszolnak- a szerk.), ezért igyekszem összefoglalni néhány alapvető tudnivalót a témában.

NEM KELL betegen ABBAHAGYNI a szoptatást.
Igen, a baba is elkaphatja, de nem a szoptatástól, nem az anyatejen keresztül. A legjobb védelem az alapos személyi higénia, de a vírus lappangási idejét figyelembe véve már a tünetek megjelenését megelőzően is képes fertőzni, így lehet hogy már azelőtt elkapta, hogy tudtál volna a betegségedről.
Ha lázas az anya, akkor is folytathatja a szoptatást, nem kell sem 38°C sem semilyen más érték felett szüneteltetni azt.

Miért folytasd a szoptatást betegen?
Mert a tejtermelődés nem fog egyik napról a másikra szünetelni. Ha nem szoptatsz, fejned kell. Részben, hogy a kellemetlen túltelítődést és esetleg a fájdalmas mellgyulladást elkerülhesd, részben azért, hogy mikor végre kikeveredsz a betegségből ne csappanjon meg drasztikusan a tejtermelésed. Ez semmivel nem pihentetőbb, mint a szoptatás.

A baba számára is nagyon fontos, hogy az anya betegsége alatt folytatódjon a szoptatás. Részben mert így az anyatejen keresztül hozzájut azokhoz az immunanyagokhoz, amik segítik az őt megfertőző kórokozók leküzdését, így pedig a tünetei vagy jóval enyhébbek lehetnek, vagy akár észrevétlenek is maradhatnak. Másrészről a babák számára is nagyon frusztráló időszak, ha az anya szenved. Mivel a pici babák még érzelmi közösséget alkotnak az anyukájukkal, pontosan átélik a bizonytalanságát, a félelmét. Ha ebben az állapotban még meg is vonjuk tőlük a megszokott gondoskodást, pláne ha azt maga a szeretett személy tagadja meg tőlük, az nagyon nehéz lelki helyzetbe hozza őket, aminek lehetnek az immunrendszerük ellenállóképességére gyakorolt negatív követketményei is.

Mi van akkor, ha a baba beteg?
Szeresd, szoptasd, öleld!
A szoptatással átadhatod a babádnak a te tested által már megtermelt ellenanyagokat, így segítve a gyógyulását.
Mi van, ha a baba hányt? Nem baj ha az anyatejet kihányja, mivel nem véges a mennyisége, mindig lesz utánpótlás. Az anyatej szuperül segít a rehidratálásban, mivel túlnyomó többsége víz, de a teához, vízhez és gyógyszertári rehidratáló keszítményekhez képest pont olyan és pont annyi ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, ami kell a babádnak. Ezen kívül a fajazonos zsírok és fehérjék a legmegfelelőbb módon nyugtatják az irritált nyálkahártyát.

Tehát nem az a lényeg, hogy mielőbb mennyiségi folyadék maradjon meg a babában, hanem hogy mindig legyen lehetősége szopizni egy picit, mert így összességében több víz képes felszívódni, mint ha órákig nem engedjük szopizni.

Miért írom, hogy öleld? Mert a szoros testkontaktus, kiemelten a bőr-bőr kontaktus segíti az oxitocin nevű hormon kiválasztását, ami pedig nem csak a megnyugvásban és az ellazulásban játszik szerepet, de fájdalomcsillapító hatású is.
A bőr-bőr kontaktusban tartott baba láza vegyszer mentesen is csillapítható a fizika törvényei szerint.

A legfontosabb: FIGYELD A PICIT. Ha élénk, nyűgös, ragaszkodó, semminemjó: az a jó.
Ha túl nyugodt, sokkal aluszékonyabb a megszokottnál, nem nagyon jelez: itt gáz lehet.
Amit ne csinálj: ne vizsgáld a kutacsát- kivéve ha gyakorlott szakember vagy, és több száz baba kutacsvizsgálata van a kezedben, így van összehasonlításai alapod. Amit figyelhetsz: van nyála a babának? Száraz, cserepes-e az ajka? Ha összecsippented, vagy benyomod egy helyen a bőrét, megmarad az ujjlenyomatod, vagy gyorsan visszatér az eredeti állapotába?
A napi mérlegelésnél fontos, hogy a súly ne csökkenjen, ha stagnál a betegség alatt az nem aggasztó, ha a betegség után néhany nappal ismét gyarapodásnak indul a baba.
Mindig konzultálj a háziorvossal, hogy milyen jelekre kell figyelned, de igény szerinti szoptatással jó eséllyel elkerülhetitek a kórházat.

Hogyan gyógyuljunk meg?
A legfontosabb a kórokozó mielőbbi távozása. Nem hiába távozik ilyenkor alul-felül minden, mivel a test így próbál megszabadulni a betegség okától. Ezt akadályozni nem célszerű, bár sokkal egyszerűbb, ha legalább a hányástól sikerül megszabadulni.
Az e-lactancia.org oldalon ellenőrizhetőek azok a szerek, amelyek szoptatás alatt alacsony kockázattal szedhetők. Így pl metoclopramid hatóanyagú injekciót is beadhat a kezelőorvos egy szoptató anyának.
Hasmenésre nem célszerű a bélmozgasokat bénító (pl loperamid) hatóanyagú, vagy görcsoldó (pl. drotaverin) szereket szedni, mivel ez megnyújtja a kórokozók kiürülését.
És hát az örök klasszikus: folyadék, folyadék, folyadék. Egyéni, hogy ki hogyan képes folyadékot pótolni, van aki egy pohár vizet kortyolgat el órák alatt, van akinek a szénsavas, jeges italok hoznak enyhülést.

Elég-e tejem a babának?
Egy ilyen kimerítő betegség után valóban tapasztalhatjátok, hogy a tej mennysége valóban csökken egy picit, de a babák nem ml-re, hanem kalóriára táplálkoznak, és biztos lehetsz abban, hogy a tejed még koncentráltabb, és most is tartalmazza a szükséges fehérjét, zsírt, vitamint, immunanyagot.
A legfontosabb, hogy figyeld a babát. Ha a naponta megszokott kakis-pisis pelusok száma nem csökken, ha a gyarapodása folytatódik maximum stagnál pár napig, akkor minden rendben, még akkor is, ha a nap 24 órájából 22-t mellen akar tölteni.

Nagyon fontos, hogy az itt leírt információl általánosságban értendőek. Egy adott baba-mama betegsége esetén lehetnek eltérések, ezért nagyon fontos, hogy a legkisebb kétség esetén is konzultáljatok a háziorvossal, illetve szoptatási tanácsadóval, aki az aktuális tünetek és körülmények ismeretében lehet, hogy az itt leirtaktól eltérő tanácsot fog adni.

Gyors gyógyulást minden érintettnek!

Kiegeszítés: fontos tisztázandó félreértés: AZ ANYATEJ NEM VÉD A BETEGSÉGTŐL. Az anyatejes babák nem egészségesebbek a tápszeres vagy vegyesen táplált társaiknál. Felesleges összehasonlítgatásokba kezdeni, hogy kinek volt már beteg a szoptatott babája, és kinek nem volt soha az a tápszeres babája.

Az anyatej többet tud a tápszernél, mivel MINDIG SZEMÉLYRE SZABOTT az összetétele, és olyan élő immunanyagokat, élő sejteket tartalmaz, amik segítik a baba immunrendszerét, hogy akár tünetek -kvázi betegség nélkül- küzdjön le kórokozókat, illetve a megjelenő betegség tünetei általában enyhébbek, gyorsabb lefutásúak.

Az igazság az, hogy a tápszeres babák vannak több fertőzésnek kitéve részint a tápszer megkeverésének módja illetve a táplálás eszközeinek fokozott higéniai követelményei miatt. A nagy számok törvénye alapján itt sokkal könnyebb hibázni, pláne ha beteg családtag is van a közelben.
A tápszerek sajnos nem képesek imitálni az anyatej immunológiai hatásait, ezért a fertőzések leküzdését is saját erőből kell megoldania a kicsi szervezetnek. Ezért fordul elő a tápszeres babák körében viszonylag gyakrabban akár hasmenéses, vagy húgyuti, felsőlégúti fertőzés, vagy középfülgyulladás. Mivel az orvoslás ehhez a gyakoribb fertőzéshez viszonyítja az anyatejes babák relatív kevesebb orvosi beavatkozást igénylő megbetegedését, így alakult ki az a megtévesztő kép, hogy az anyatej véd a megbetegedések ellen.