Sokan kérdeztétek, honnan a név, honnan a jelkép. A Babba Mia születésekor nagyon sokat gondolkodtunk, tanakodtunk, mi is az a név és jelkép, amely ki tudja fejezni mindazt, amivel foglalkozunk, amiben segíteni szeretnénk, amit a magunkénak érzünk és aminek szellemében dolgozunk.

Nos, igy lett a „Mi Babbánk”-

Ha tudományosan szeretném leírni, benne lenne, hogy Babba istenanya alakja és neve összeköthető a történeti kereszténység előtti hagyományainkkal, kapcsolatban van a Nagy Anyaistennővel és a Nagy Szarvasanyával is, és Babba Mária Magyarország védőasszonya. A székelység és a gyimesi csángóság holdistennőként tiszteli,  egyes források szerint a napkorongon állva ábrázolják az ősi hitvilágban. Az ő segítségét kérik nehéz szülésben, védelmezi a várandós anyákat, a szülést, az anyaságot és az egész emberiség anyjaként a világ valamennyi emberét.  Erdély egyes részein a babba szépet jelent, legszebbet.

Az életfa, vagy világfa pedig egyszerre jelenti az ég felé törekvést, kiteljesedést, és a gyökereink általi stabilitás fontosságát. Összeköti a világokat, amik az emberi létnek meghatározó részei. Értelmezhető családfaként is, amely a generációkat fűzi össze egységgé.

A logónk alapjául szolgáló rajz megszületésekor ezekben a jelképekben találtam meg azokat a tartalmakat, amik életem során a legtöbbet jelentik számomra és anyaságom előtt, és anyává válásom során erőt adtak a mindennapokban.

Mindezeket szerettem volna egyetlen rajzban megfogalmazni, amit hosszú tervezés, sok gondolkodás és elmélkedés után, rajztehetség hiányában kedves ismerősömmel, Szűcs Judittal vetettünk papírra. Hogyan is tudnám összefoglalni, mit jelent nekem?

Jelenti a nőiséget, az anyaságot, a szülőséget, a nehézségekkel való megküzdést, a kiteljesedést, a családot, az utódokat és elődöket, az ősi tudást, a jövőbe tekintést, a népi hagyományokat és a keresztény hitet, a jelen szépségeit, a változást, a stabilitást, a napfényes pillanatokat, a holdfényes gondolatokat, az összetartozást, védelmező erőt, a misztikust és a kézzel foghatót, a túl- és evilágit, a hagyományokat, az újdonságokat, a folytonosságot. Sokáig tudnám folytatni, hiszen minden életszakaszban és élethelyzetben új jelentéseket kap…

A Babba Miával, aminek jelképévé Aggot Eszter formálta Judit alkotását, ismét bővült a tartalma. És tudom, hogy ez  minden új kismamával, családdal, és babával így lesz- a sok szép élmény által gazdagodom és színesedik a történet :).

Források:

http://delibab.bloglap.hu/oldalak/babba-maria-4360/

Daczó Árpád: A gyimesi Babba Mária