Amelyik baba felkéretőzik, azt lehet eszközösen is hordozni. Biztosan. Valamiben, valahogyan, de egészen biztosan van megoldás. Lehet, hogy másképp mint elképzeltük. Lehet, hogy másképp mint a tankönyv írja. Lehet, hogy kitartóan kell keresgélni a megoldást. De a legvalószínűbb, hogy 1-2 apróságon, alapvető dolgon múlik…

Például a baba(‘nak):

Azonnal keresőmozgással reagál amint a bőrömet megérzi és elégedetlenkedik, “harkálykodik”

HÁTTÉR:

pici korban evolúciósan erősen megtartott viselkedés, hogy a kicsik testközelben szopómozgást végeznek energiafelvételi vagy wellness okokból 😀

TIPP A MEGOLDÁSHOZ:

add meg amit kér: húzd félre a pólód, hadd érezze a bőröd, akár mellere is kerülhet vagy megkaphatja a cumiját, cumisüvegét.

Tekereg, eltolja magát, oldalra forog (karban is szeret kifele nézni, ha leveszem és félkarra veszem megnyugszik)

HÁTTÉR:

nem elég a mellkasod látványa ÉS a menetirányra érzékeny lehet. Ha akkor kezdesz hordozni vagy ebbe a korszakba értetek, amikor már nemigen szeret fekve vagy feléd fordulva, akkor (is) ez normális: gyakorolja a messzenézést, fókuszváltást, a mozgásformák kezdenek fejben összeállni.

TIPP A MEGOLDÁSHOZ:

mehet csípőre vagy hátra a bébi- menetiránynak (szinte) megfelelően, nagyobb látótérrel a legtöbb baba jól érzi magát; ha kívül zsebes kötést használsz, próbáld a belül zsebest; ha rugalmast terített szárakkal, akkor szövöttel terítetlen szárakkal kevéssé takarod ki a tájat.

Nyújtogatja a felsőtestét, “mintha ki akarna ugrani”

HÁTTÉR:

1)túl magasra kerül a hordozó teteje és ez bosszantja a kicsit mert

a) kit ne bosszantana ha a fejét konstans birizgálja valami izé

b) érzékeny a nyaka- tarkója (lsd. feszes izomzat, KISS szindróma)

2) tényleg ki akar jönni: nagyon- nagyon szépen jelzik a babák, ha épp mozgásfejlődnek és gyakorolni akarnak 😉

TIPP A MEGOLDÁSHOZ:

1a-ra) kevesebb anyagot húzz ki a térdhajlatából/ állítsd alacsonyabbra a bodyt: a baba fejét, ha ébren van és képes rá, illetve ha megfelelő testhelyzetben van, nem szükséges a hordozóval bevonva támasztani- intézi a teste 🙂  (FIGYELEM! alvó/nagyonpici babáknál kiemelten fontos, hogy ha nincs a feje megtámasztva az eszközzel, akkor az élettani “C” alakú gerinc meglegyen. A fejét így a felnőttre billenti fáradás esetén. Illetve használd az alvókapucnit ha ez nem elérhető az adott eszközben)

1b-re) keress tanácsadó segítségével olyan kötést, ahol biztonságos használat mellett is szabadon marad az érintett rész, és keress fel szakembert!

2-re) tedd le 😀 . Ha nem tudod, kicsit lazíthatsz (a még biztonságos mértékig) a hurcin, hogy még nagyobbakat mozoghasson, kösd át másik módra, vedd karba…)

Lábait összezárja, ívben hátrafeszülve tiltakozik

HÁTTÉR:

“feszíti” a hurci adta testhelyzet-

1) nagyobbat terpeszt mint kényelmes

a) az élettanilag tehermentes helyzetnél nagyobbra nyitja a hurci a combjait(vannak babák, akik kifejezetten összegubózva szeretnek lenni, “magzati” pózban akkor is, ha nincs izomzati eltérésük)

b) feszes izomzat

c) kötött csípő

2) a térdhajlatán túl ér a hordozó

3) feszül a talpán/hátán a rugdalózó, overál

4) a “tankönyvileg” ideális C alakú gerinc helyzet kényelmetlen neki( feszesség vagy reflux) miatt netán

vaaaaagy egyszerűen “idejemúlt”, azaz tartja magát, és inkább “J” alakú a háta ébren :).

TIPP A MEGOLDÁSHOZ:

1abc-re)keress tanácsadóddal olyan kötést, amiben felveheti azt a helyzetet(magasra felhúzott de csak enyhén terpesztett lábak), = a kicsit kilógó lábszárakkal, “U” alakban veszi körül (batyu, kenguru nevű kötés, karikás)

2-re)figyelj, hogy csak a térdhajlata belső feléig érjen az alátámasztás

3-re) nagyobbat adj rá vagy olyat, aminek nincs talpa

4-re) keress tanácsadóddal olyan megoldást, amiben egyenesebb lehet a háta, megtalálva azt a helyzetet, ami a lehető legjobban közelít az optimálishoz de már kényelmes a bébinek( pl. kenguru helyett zsebes kötés, zsebes helyett elölcsomós x, stbstb. )

Különösebb irányultság és meghatározó tünet nélkül csak elégedetlen és/vagy sír

HÁTTÉR

1) biztonságérzet hiánya laza eszköz miatt

2) melege van

3) pisilni/kakilni kell

4)“ideges”(-ek vagytok) és

5) Elege(tek) van már az egészből… ilyenkor tedd félre, vágd a sarokba, ugrálj rajta, mindegy. Csak ne engedd, hogy egy életjobbítónak szánt dolog miatt ügyetlennek, esetlennek érezd magad. Ne felejtsd el, hogy a szülőséget, a gyerekedet, a hordozást, az új életed még csak most tanulod. A hordozást is, ennek a gyerekednek a hordozását. És te nem ebbe nőttél bele, jó eséllyel te vagy az első akit ismersz és hordoz. Hidd el, annak a picinek, akivel most ügyeskedtek, már sokkal könnyebb lesz, mert te már át tudod adni pici korától kezdve amit tapasztaltál.

n+1) lásd még:  “Miért sír a baba?!”

És mi van, ha végül is mégsem hordozol eszközben? Semmi. A babád szükséglete a testközelség. Nem a hordozás. Az “csak” egy plusz, ha ehhez megtaláljátok azt az eszközt és módot, ami mindannyoiótok örömére szolgál ;).

Folyt.köv.: Ha az anya(’nak)…