(Főleg ha újként toppansz a hordozókendők világába,) csak úgy repkednek a szakszavak! Batyukendő, keresztsávoly, kisbabás, nagybabás… és persze a manapság szinte megkerülhetetlen gsm adat.
Mi is ez a misztikus szám, amit kérdez és mondd mindenki ha kell, ha nem… Én személy szerint hajlok a “ha nem” felé :D. Az évek alatt -hordozó szülőként és tanácsadóként is- azt tapasztalom, hogy egy kendő kötési jóságában ez az egyik legelhanyagolhatóbb momentum. Hogy miért? Dolgoztam már sok vékony érzetű, de nehéz gyereket is atomstabilan tartó kendővel. És volt “szerencsém” már-már kezelhetetlenül vaskos, ugyanakkor nyúlós, vágós darabokhoz is. Amit én – és sokan mások is- érzünk, azt most egy textil- szakértő, Tölcséry- Barany Flóra is megerősíti.
Flóra a Bloomyloom nevű magyar hordozókendő márka tervezője, textilipari mérnök hallgató.

A GSM (gramm/squaremeter – gramm/m2) felületi sűrűséget jelent. Azt mutatja meg, hogy a hosszanti fonalak és a keresztszálak milyen sűrűn helyezkednek el a szövésben, és ezek hogyan arányulnak a hordozókendő adott hosszához és tömegéhez. Lehet tehát, hogy ugyanazzal a gsm-mel rendelkező kendő lehet kisbabás és nagybabás, kemény és könnyen puhuló is. Ezt azonban a fenti adatokon túl a felhasznált alapanyagok minősége és milyensége is erősen befolyásolja, valamint a használt szövés “mintázata” is. Így lehetséges, hogy egy magas gsm számú kendő kötés közben mégis nehezen kezelhető, pontatlanul húzható sávonként, vagy akár le is nyúlhat nagyobb súly alatt.
Mitől függ az, hogy nem nyúlik nagy súly alatt? Például ha magas a lánc( ez a hosszanti fonalak összessége)- és vetülék( ez a keresztszálak)sűrűség; ha több, mint egyágú a fonal; vagy ha kikészítették és veszített a rugalmasságából a szövet.
Mitől lesz könnyen puhuló? Például ha egyágú a fonal; ritka a lánc- és vetüléksűrűség; vagy nem készítették ki. (Érdekesség, hogy ezért mosáskor nagy az összemenés-nyúlás aránya ezeknél a kendőknél).
A kis- vagy nagybabásságot nagyban meghatározza az is, hogy hol, milyen szövőgépen vagy szövödében készült a hordozókendő.
További érdekesség lehet, hogy nehezebb babával hajlanánk a nagyobb sűrűségű kendőhöz nyúlni, de fontoljuk meg: a nagyon sűrű szövésű, vastag kendőt nehéz (lehet) pontosan meghúzni. Egy pontatlan kötésben megbújhat lazaság, egyenetlenség, ezáltal lehet épp kényelmetlenebb vagy “megereszkedhet” a kötés nagyobb babával használva.
Javaslom tehát a próbát!

A fentiek fényében is kérlek, kérdezd a kiszemelt kendőről az eladóját, vagy olyan anyatársat, aki már kötött vele. Sokkal többet fogsz megtudni a kendő valódi kötési tulajdonságairól, mint egy számból ;).