A hordozás jó testnek-léleknek. Természetes közege a gyermeknek ,a helyes hordozás testi fejlődésében is csak pozitív hatással lehet rá. Babánknak számos olyan veleszületett testi tulajdonsága van, amelyek alátámasztják, hogy hordozásra született. Gondoljunk csak a Moro-reflexre(„ölelő” reflex) vagy a fogó reflexreamelyek jelenléte azt támasztja alá, hogy az emberi utódnak szülője testén van a „helye”,ez jelenti számára a „túlélést”. Az, hogy anyjába kapaszkodhat, hogy őt átölelve a közelében maradhat.

Hogyan támogatjuk gyermekünk egészséges fizikai fejlődését a hordozás során? Milyen hatásai vannak a baba szerveire, szervrendszereire?

A megfelelő hordozóeszközzel azt testhelyzetet tudjuk előidézni, amelyben a baba ízületei, izmai ellazulnak, így a tehermentesítve a gerincet, és elősegítve a csípőízület egészséges fejlődését. Magasan felhúzott térdekkel, enyhe terpeszben tartott lábakkal és az élettani gerinc- gömbölyödést lehetővé téve biztosíthatjuk babánknak ezt a helyzetet.

A babák izomzatának fejlődésére is nagyon jó hatással van a hordozás. A hordozó személlyel függőleges helyzetben való együtt mozgással az izomzatot, a mozgásszerv- rendszert, egyensúlyozó rendszert stimuláljuk, valamint az agyi, idegi összeköttetések kialakulását is elősegítjük. Ennek fontos szerepe van a mozgásformák leképezésében, így nemhogy hátrányos, hanem kifejezetten előnyös lehet a hordozás a gyermek mozgásfejlődését tekintve. Ne felejtkezzünk meg arról sem, hogy a szoros testkontaktus jótékony hatással van a kicsik minden más szervrendszerére is. Az anya, apa légzése, emésztése, szívdobogása- vérkeringése egyfajta ritmikusságot adnak a babának, ezáltal támogatva az ő létfenntartó funkcióit, valamint a felnőtt állandó testhőmérséklete a baba hőszabályozását is pozitívan befolyásolja.

A hordozás lelki oldaláról itt olvashatsz.

források:

www.batyuklan.blogspot.hu

http://www.akademiai.com/content/h16102t4m5600104/?a=14