Mióta a babahordozással foglalkozom sokszor hallom, hogy egy-egy eszköz, netán maga a hordozás “nem jött be”, nem szereti a baba. Újszülött, nagyobbacska, totyogó gyerkőcök szüleivel is beszélgettem erről. Megosztom veled a tapasztalataimat és gondolataimat arról, hol “csúszhatott el” a dolog (elmondásaik alapján, persze), és mit próbálnék ki velük. A legtöbb esetben  egyszerűbb a megoldás, mint gondolnád 😉 !

 1.  3-4(több) hónaposan előre venni a babát.
  Az ekkora kisbabák sokszor már nagyon szivesen nézelődnek ugyan abból a szemszögből, mint ahogy mi felnőttek, azaz menetiránynak (majdnem) megfelelően. Egészen egyszerűen azért, mert emberként így vagyunk megalkotva: arra szeretünk nézni, amerre haladunk.
  Vedd a csípődre, vagy hátra a kicsit, nagy eséllyel tetszeni fog neki 🙂 .
 2.  Karikás kendőben, kenguru kötésben vagy batyuban kéne gömbölyödnie, de nem szereti.
  Ha babáddal feszes izomzat, kötött csípő miatt gyógytornára jártok, vagy otthon tornáztatnotok kell, könnyen lehet, hogy az adott állapota miatt a fenti eszközökben/kötésekben kényelmetlen neki. Ha refluxos a kicsi, akkor is hasonló módon reagálhat.
  Léteznek olyan megkötési módok és eszközök, amikben olyan testtartásban hordozhatod, ami neki is kényelmes és megfelelően támasztja is. Érdemes kicsit körülnézni ezek között is (kérdezd tanácsadódat! )
 3.  Picike babát szeretnénk csatosba, mei taiba, félcsatos eszközbe tenni.
  Ha a ded magától kicsi terpeszben húzza fel a térdeit és gömbölyödni szeret, akkor lehetséges, hogy a vízszintesen alátámasztó derékpánt és feszesre húzott body a neki kényelmesnél nagyobb terpeszben rögzítené a lábait és hátát egyenesebben tartja. Ha ez a helyzet nálatok is, akkor
  keresnék olyan eszközt, amiben körül tudom venni azt a formát, ami neki kényelmes. Ilyen lehet a karikás kendő, vagy a kenguru és batyu kötések.
 4.  Az eszköz szélesebb/magasabb mint szükséges.
  Ha a kicsid terpeszben van, és a body túllóg a térdhajlatán, akkor feszülhet a lába, csípője, teste. Ha pedig olyan magasra ér a megtámasztás, hogy nem lát ki belőle vagy piszkálja a fejét, az is sok babát elégedetlenséggel tölt el.
  Keress olyan méretű darabot, ami passzol a méreteihez, vagy válassz széltében és magasságában állíthatót.
 5.  Háton hordozva a csípődre csatolod a derékpántot.
  Ha a bébi felsőteste pont a hátad íves szakaszánál van, az enyhén hátradőlő helyzetben bizonytalanságot érezhet (“Mindjárt felborulunk!” 😀 ). Ilyenkor a fejét is folyamatosan izomból kell tartania a gravitáció ellenében. Ebben elfáradhat, nyűgös lehet.
  Próbáld ki, hogy a törzseden feljebb csatolod  az eszközt!

Természetesen a fenti listán kívül más okai is lehetnek a nehézségeknek (hosszabb írásomat egyéb okokkal itt olvashatod. ) Ha szeretnél hordozni, és itt nem leled a megoldást, keresd fel a legközelebbi klubot, tanácsadót, akár írásban is! Személyesen a ti helyzetetekre fókuszálva megtalálhatod a nektek való megoldást!
Én is szeretettel várom a kérdéseidet e-mailben is, a Facebookon vagy személyesen a BabbaBoltban . Hordozási tanácsadóként segítek, és kölcsönözni is tudsz eszközöket. Ha már tudod, mire van szükséged, nézz szét a webboltban 🙂 .
Kati